Donderdag overdag

De laatste hele Ameland-dag

De dag begon vandaag wat twijfelachtig. maar gelukkig dreven de dreigende buien ten zuiden van Ameland weg. Dit zien we de hele week al gebeuren op Buienradar. Alle met regen gevulde wolken, soms donkerrood gekleurd, drijven ten westen, ten noorden, ten oosten en ten westen van Ameland langs. Dit tenminste tijdens onze reguliere Amelandtijden, al moet wel gezegd worden dat hier een andere onderwijs-CAO geldt dan op het vasteland. Hier wordt namelijk gewerkt van 8.00 uur tot minimaal 01.00 uur.
Ook vannacht dreef het knetterende onweer ten westen van Ameland langs. Een van de collega's wist echter te melden dan het tijdens het kleine rustmoment, dat we dus 's nachts hebben, enorm knalde en regende.
Op onze laatste hele Ameland-dag stond de jaarlijkse fietstocht naar het westen van het eiland weer op het programma. Bij thuiskomst stond de kilometerteller op ruim 33 gefietste kilometers. Op de heenweg fietsten we door de duinen en moest er tegen een wel heel stevige westenwind in worden gefietst, de terugweg langs de Waddenzee was appeltje-eitje. Op de heenweg schampte een van de mannen nog een vrouwelijke tegenligger. Zij maakte een kleine duik in het gras. Haar man bleek meer bezorgd om de lichte schade aan de fiets van zijn vrouw dan om haar lichamelijke gesteldheid. Die viel overigens alleszins mee. Als vrienden gingen we ieder ons weegs.
De eerste rustpauze werd genomen in het zonnige Hollum. De kampstaf trakteerde zichzelf op koffie en thee met appelgebak en wafels met warme kersen. Als extraatje verscheen er op de gebaksschoteltjes ook nog een toefje slagroom. Bij de meeste kinderen was de beurs leeg, niemand maakte gebruik van het aanbod van meester Tom om te lenen (met rente). Verstandig! Bobby en Jens kochten een Ameland-vlag. Bobby kwam de dag verder door als verkeersregelaar, want hij bleef met zijn vlag zwaaien.
Na de lunch, wederom smeerden Carla en Sandra, werd de vuurtoren van Ameland beklommen. Het uitzicht was fenomenaal. Zelfs de Brandaris van Terschelling was te zien en met het blote oog waren ook de contouren van Vlieland zichtbaar. Op een van de zandplaten tussen Terschelling en Ameland lag ook een groepje zeehonden. Met de verrekijker van meester Tom waren ze voor alle geïnteresseerde kinderen zichtbaar. Na het bezoek aan de vuurtoren werden er op het Noorzeestrand foto's gemaakt voor het eindboek. De kinderen vonden het leuk om mooie capriolen in het zand te maken. Na weer een kort stukje fietsen werd er in het bos van Hollum Letterjacht gespeeld. Evenals bij alle andere spellen werd er fanatiek gespeeld en was er geen enkele onenigheid over het spelverloop. Gezeten op een bosbank of lekker onderuit gezakt tegen de stam van een dennenboom keken vijf kampstafleden toe, terwijl Caroline het spel leidde. Het spel werd gespeeld langs het fietspad. Bobby zwaaide er uiteraard weer op los met zijn vlag en voorkwam dat we deze dag voor de tweede keer in aanraking zouden komen met een passerende fietser.
Bij de laatste opgang naar de duinen namen we een kijkje bij het paardengraf. Bij het lanceren van de reddingsboot Windspiel 4 kwamen op 14 augustus 1979 de acht paarden om het leven. We legden nu bloemen bij het graf en hielden ook een minuut stilte. Evenals voorgaande jaren was dit een indrukwekkend moment.
Zoals eerder gezegd verliep de terugtocht zeer voorspoedig. Met de wind in de rug en de heerlijke zon op ons hoofd zeilden we terug naar Nes. En wat een vogelkenners fietsten er met ons mee! De kinderen herkenden de berg- en de eidereenden en we ontdekten ook nog een scholeksternest. Hoogtepunt was echter de groep van twintig lepelaars die in het ebbende water hun maaltje bijeen zochten. Bij terugkomst ploften de kinderen op de picknick-banken neer. Inmiddels spelen ze weer buiten en ondernemen ze weer nieuwe avonturen. Zo is een groepje leerlingen met Caroline aan het kubben, een Zweeds spel.
Ronald is nu de gourmetstellen aan het klaarzetten en in de keuken wordt het vlees gesneden, de uien gesnipperd en de paprika gesneden. Iedereen heeft een reuzenhonger!
 
Foto's donderdag overdag
 

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar Basisschool St. Jozef?
Ga eens in gesprek met een van de ouders van de school. Zij delen hun ervaringen graag met u.
Of bel voor een afspraak op school. We nemen alle tijd voor een uitgebreide rondleiding.