Het vertrek en de eerste kennismaking met Ameland

Zwemmen met jas aan

Het was vanmorgen even spannend, want waar was de bus die ons naar Holwerd moest brengen? Gelukkig was de busvermissing slechts van korte duur, want kort voor half negen kon de bus al gevuld worden met koffers vol bagage, de 28 leerlingen van groep 8 en juf Caroline en meester Martin. Het oponthoud van de bus werd veroorzaakt door wegwerkzaamheden aan de Verlengde Tuurluur en dat gebeurde bij de route terug naar de snelweg nogmaals. De verkeersregelaar was er maar druk mee.
De sfeer in de bus van Van Asselt was gedurende de lange reis opperbest, meldde juf Caroline achteraf. De kinderen waren gezellig, luisterden naar muziek en zaten gezellig te kletsen. Een enkeling pakte nog een uurtje slaap. Best verstandig met zo'n zwaar schoolkamp voor de boeg. Ruim voor twaalf uur kwam de bus aan op de pier bij Holwerd. Sandra, Ronald, Tom en Carla hadden daar al genoten van de verse koffie en de muntthee. Voor Tom en Ronald was er ook nog Fries Oranjegebak.
De overtocht verliep prima. De kinderen genoten buiten van het zicht op Ameland en er waren er ook die zich vermaakten met verstoppertje spelen. Best een spannend spel op een veerboot.
Op Ameland, ook daar hebben ze een pier, konden de kinderen hun bagage afleveren bij de grote kar van fietsverhuurder Kiewiet. Vervolgens was het een klein stukje lopen naar de fietsverhuurder. Daar werd de groep gescheiden in groot en klein, want iedereen kreeg een passende fiets. Veel 'klein' glipte overigens naar 'groot', je prestige staat immers op het spel, en werden beloond met een fiets waarbij de trappers onbereikbaar bleken. Dan toch maar toegeven aan de mindere lichaamslengte en genieten van een passende fiets.
De fietstocht naar De Blierherne was slechts kort en na de uitleg van de regels mochten de kamers worden ingeruimd. Enkele meisjes vroegen zich af waarom zij een grotere kamer hadden dan de jongens. Het antwoord was snel gegeven: 'Ja meiden, dat is vragen naar de bekende weg. Kijk eens naar de inhoud van jullie koffers!'
De begin van de eerste middag is altijd programmaloos. De kampleiding moet het gebouw inrichten en er moeten boodschappen worden gedaan, dus dat betekent even wachten voor de kinderen. Niemand verveelde zich echter, al waren er wel een paar kinderen die nog even moesten wennen. Dat gaat allemaal goedkomen!
Kort na vier uur fietsten we naar het strand van Nes. En het was gelijk al duidelijk, deze groep 8 zit vol met bikkels zonder koudwatervrees.  Vrijwel iedereen rende met grote passen de zee in en genoot van het 'warme' water. Meike had ook de ambitie om de zee in te gaan, maar ontdekte dat ze haar jas nog aan had. Een betere smoes kun je toch niet bedenken?
Rond zes uur waren we terug bij de Blierherne en werd het zoute water van het lichaam gespoeld. De jongens deden dat in een douchebeurt van drie minuten, de meiden hadden iets meer tijd nodig.
Voor het eten stond het eerste onderdeel van 'De vuurtorenwachter van Ameland' op het programma. De kinderen, wat een spierballen zitten ertussen, mochten een boomstam zo ver mogelijk weg zien te gooien. Rico scoorde tweemaal zes meter en staat nu dan ook aan kop van het klassement. Vanavond worden er nog meerdere spellen gespeeld. Eerst moeten we echter even uitbuiken van de stapels pannenkoeken die in een rap tempo zijn weggewerkt. Voor het ijsje hadden de kinderen aanzienlijk meer tijd nodig.

Foto's vertrek
Foto's eerste belevenissen op Ameland

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar Basisschool St. Jozef?
Ga eens in gesprek met een van de ouders van de school. Zij delen hun ervaringen graag met u.
Of bel voor een afspraak op school. We nemen alle tijd voor een uitgebreide rondleiding.